Przejdź do zawartości strony Przejdź do menu Przejdź do menu pomocniczego
Wyszukiwarka:

Koordynator

Magdalena Sokołowska

Koordynator projektu Pomorskie Tours

Projekt BASCIL

Od stycznia 2023 Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna jest partnerem w projekcie Bascil – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach programu Interreg Region Morza Bałtyckiego 2021-2027

 

Mali przedsiębiorcy z terenów wiejskich produkujący żywność doświadczyli poważnych strat finansowych z powodu pandemii. Obecnie muszą się zmagać z wyzwaniami, jakimi są wyższe koszty produkcji wynikające z rosnących cen energii i inflacja. Czynniki te miały ogromny wpływ na konkurencyjność lokalnego sektora produkcji żywności w regionie Morza Bałtyckiego

Według danych statystycznych zebranych przez UNWTO – Światową Organizację Turystyki –  na całym świecie zauważyć można szybki wzrost popularności turystyki kulinarnej. Również sami mieszkańcy regionu Morza Bałtyckiego są coraz bardziej zainteresowani lokalnymi produktami, jedzeniem i turystyką kulinarną. By nadążyć za tym trendem, pojawiło się zapotrzebowanie na rynku usług turystycznych na bardziej atrakcyjne i urozmaicone ofert i usługi w zakresie turystyki kulinarnej. W Europie, region Morza Bałtyckiego wciąż pozostaje mało znany jako miejsce warte odwiedzenia ze względu na kulinarne atrakcje turystyczne. Aktywny udział producentów żywności w branży turystycznej jest szansą na to, by ich oferta stała się bardziej widoczna i atrakcyjna dla gości.

Cel projektu
Celem projektu BASCIL jest rozwój usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego i poprawa konkurencyjności lokalnych producentów żywności poprzez dywersyfikację ich działań biznesowych w zakresie branży turystycznej.

Międzynarodowa współpraca
Istotnym jest, by zebrać i przeanalizować istniejące informacje oraz najlepsze praktyki stosowane w danym regionie. Następnie będzie możliwość stworzenia zrównoważonych, kompleksowych rozwiązań minimalizujących różnego rodzaju ryzyka względem lokalnych producentów żywności i ich sieci w regionie Morza Bałtyckiego. Rozwiązując podobne problemy i przeprowadzając łączną analizę różnych możliwości, mocnych i słabych stron, osiągnięty zostaje efekt synergii, który pozwala na opracowanie wspólnych (lecz możliwych do modyfikacji w zależności od potrzeb) rozwiązań dla tych grup docelowych.

Rezultaty projektu są ogólnie dostępne i mają zastosowanie dla szerszej grupy producentów żywności zainteresowanych dywersyfikacją swojej działalności biznesowej. Regiony i sieci pilotażowe z każdego kraju uczestniczącego w projekcie są jego częścią.
Z regionu pomorskiego Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Dorzeczy Słupi uczestniczy jako region pilotażowy.

Osoba kontaktowa: Marcin Heron
m.heron@pds.org.pl, 608 506 899

Informacje szczegółowe